ASIGURAŢI PERSOANE FIZICE (SALARIAŢI)

ASIGURAT – persoana fizică pentru care angajatorul sau entitatea asimilată angajatorului este obligat/ă să reţină şi să plătească contribuţia de asigurări sociale, persoana fizică ce realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor care datorează contribuţia de asigurări sociale şi care are obligaţia de a depune declaraţia nominală de asigurare, persoana fizică ce realizează venituri din activităţi independente sau drepturi de proprietate intelectuală şi care, pe baza declaraţiei individuale de asigurare, datorează contribuţia de asigurări sociale, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Codul fiscal, precum şi persoana fizică ce achită contribuţia de asigurări sociale pe baza contractului de asigurare socială, potrivit legii.

CONTRIBUABIL – persoana fizică sau juridică ce plăteşte contribuţii de asigurări sociale sistemului public de pensii, conform legii.

Contribuabilii sistemului public de pensii sunt cei care datorează contribuţii de asigurări sociale şi sunt prevăzuţi, în mod expres, de Codul fiscal, respectiv:

  1. a)persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, cele care realizează venituri ca urmare a desfăşurării unor activităţi independente, precum şi cele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
  2. b)persoanele juridice şi fizice care au calitatea de angajatori, precum şi entităţile asimilate angajatorilor, potrivit Codului fiscal, instituţiile care efectuează plata drepturilor de şomaj pentru şomeri, persoanele juridice sau fizice plătitoare de venituri, altele decât cele care depun declaraţie individuală de asigurare.

Sunt contribuabili ai sistemului public de pensii persoanele care desfăşoară activitate în calitate de prestator şi care datorează contribuţia de asigurări sociale.

Sunt contribuabili ai sistemului public de pensii şi persoanele fizice care sunt asigurate, conform prezentei legi, pe baza contractului de asigurare socială.

Cotele de contribuţii de asigurări sociale sunt prevăzute în Codul fiscal.

În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, următoarele persoane:

  1. a)persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă;
  2. b)funcţionarii publici;
  3. c)alte persoane care realizează venituri asimilate salariilor pentru care se datorează contribuţie de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal;
  4. d)persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevăzute la lit. a)-c);
  5. e)persoanele care beneficiază de drepturi băneşti lunare ce se asigură din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii, denumite în continuare şomeri;
  6. f)persoanele care realizează venituri din activităţi independente şi/sau din drepturi de proprietate intelectuală, pentru care se datorează contribuţie de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal;
  7. g)persoanele care desfăşoară activitate în calitate de prestator casnic, potrivit Legii  111/2022privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, care datorează contribuţia de asigurări sociale.

 

Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, în cazul asiguraţilor sistemului public de pensii, cu excepţia acelora care sunt asiguraţi în baza contractului de asigurare socială, precum şi a persoanelor care desfăşoară activitate în calitate de prestator casnic, este prevăzută de Codul fiscal.

În cazul persoanelor care desfăşoară activitate în calitate de prestator casnic, baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale este prevăzută de Legea nr. 111/2022.

 

Sari la conținut